Mjesečni paušal je u redu, iako mogao bi biti i manji, ugovor je potpisan, međusobne obveze su dogovorene i kreće suradnja! Kako je sve lijepo za početak, srdačan doček, kavica i bombončić, osmijeh od uha do uha, savjet oko neoporezive isplate direktoru, divota! To mora biti to, prezadovoljni svojim odabirom računovodstvenog servisa nesebično se hvalite svojoj bližoj okolini kakvu dobru odluku ste donijeli i veselite se svakom novom trenutku s THE knjigovođom.

Problem br.1

Dogodio se prvi problem, klijent je propustio plaćanje prema instrukcijama svojeg računovodstvenog servisa i nastao je kuršlus, obračun zateznih kamata, ispravak već predanog obrasca, uparivanje neuparenih uplata na Poreznoj upravi, divota!

Problem br.2

Dogodio se problem i nakon toga, klijent ne stiže od svojih obaveza na vrijeme donijeti svojem računovodstvenom servisu dokumentaciju za knjiženje, vremena je jako malo do predaje prvih obrazaca na Poreznu upravu, u strci se zaboravljaju ispisati izvodi, nije se na poleđini računa za reprezentaciju napisao partner koji je ugošćen, divota!

E sad je već stvarno previše, plaćate mjesečni paušal za ne znate ni sami što, a vaš THE knjigovođa nezadovoljno gunđa i nije vam jasno što mu je! Pa ima još računovodstvenih servisa na tržištu da bi morali trpjeti nečije frustracije, zar ne!

Što se k vragu dešava s THE knjigovođom. Kakvi su to upozoravajući mailovi, kakvo je to ne javljanje na telefon, ma ne možete vjerovati da se to vama događa. Do prije par mjeseci sve se činilo idiličnim!

Da, više se ne smije od uha do uha kad me vidi, još mi se „prijeti“ povećanjem mjesečnog paušala jer kaže da mi se je broj dokumenata povećao, a ja sam totalno nelikvidan i ne razumijem gdje je tu ljudskost, pa zar da umjesto hrane plaćam knjigovođu, ne dolazi u obzir, zamislite samo, molim vas!

Sad ćemo se tu zaustaviti, jer uvodnim tekstom nije nam namjera bila nekome izazvati srčani udar.

Postoje 3 uobičajena razloga zašto računovodstveni servisi gube klijente:

  1. Računovodstveni servisi često izuzetno teško mogu percipirati svoju uslugu „kroz oči“ klijenata
  2. Računovodstveni servisi ne razrađuju detalje svoje usluge/ponude prema klijentima, zbog drugih prioriteta ili dobrim dijelom zbog razloga iz točke 1
  3. Računovodstveni servisi se obično fokusiraju na pojedinačne transakcije s klijentima, umjesto promišljanja o tome koju vrijednost bi neki klijent mogao dugoročno donijeti. To je ono što zovemo dugogodišnjom (cjeloživotnom) vrijednošću.

Samo „dobra usluga“ danas više nije dovoljna. Dobra usluga znači da ćete napraviti ono što ste rekli, na način na koji ste obećali, pod uvjetima, s rokom i cijenom koju ste dogovorili.

Uz to, ona mora pružiti nešto neočekivano!

Dobar odnos s klijentima je ključan kako bi klijent bio zadovoljan, a zadovoljan klijent se uvijek vraća i uvijek vas je spreman preporučiti. Bez obzira kakve usluge i prodajne vještine imate vaš način prodaje nikada ne može bolje utjecati na druge kao preporuka zadovoljnog klijenta.

Hajdemo se sad malo vratiti u praksu. Uvijek postoje dvije strane, u ovom slučaju knjigovođa i klijent. Oboje daju sve od sebe i nastupaju u najboljoj namjeri. Oboje odgovaraju za svoje postupke i u odnosu su i s drugim partnerima pa nije da nemaju iskustva. Pa u čemu je onda problem?

Smatramo da bi dobar računovodstveni servis trebao raspolagati visokoobrazovanim osobljem te se konstantno educirati u području svojeg rada. Osim znanja, koje je danas neophodno, važan čimbenik je i iskustvo na računovodstvenim poslovima jer ne postoji  osoba koja je došla s fakulteta na posao, a da joj je sve jasno iz prve te da raspolaže s dovoljnim znanjem kako bi u svakom trenutku mogla klijentu pružiti za njega najbolji savjet. I bitno je i ono treće, a to je totalna posvećenost klijentu bez obzira na njegovu veličinu i djelatnost kojom se bavi.

Pod posvećenost podrazumijevamo individualni pristup klijentu, dobro poznavanje klijenta, njegovih želja i potreba te konstantna briga i ne propuštanje davanja bilo koje informacije, a koja bi mogla biti od ključnog značaja za vašeg klijenta. Kako je klijent najčešće jako zauzeta osoba sa svojim životom i obavezama koje on nosi, i iako je i oduševljen svojim odabirom računovodstvenog servisa taj klijent ponekad zaboravi na THE knjigovođu.

Također s druge strane smatramo da bi dobar klijent trebao biti upoznat s poslovima koje u njegovo ime za njega obavlja njegov računovodstveni servis. Ne do te mjere da ih može i sam obavljati, jer u tom slučaju nema potrebe za knjigovođom nego  toliko da razumije o kojoj kompleksnosti je riječ. Vremena, kad se je na razini godine mijenjao jedan zakon, su odavno iza nas. Zakonodavac je sve nemilosrdniji i sve nepredvidljiviji kad su u pitanju  propisi.

Nije dugo prošlo od kako je Hrvatska ušla u EU, te se samo zbog te činjenice proizvela hrpetina novih obrazaca i poslova, a za koje klijent nije niti svjestan. Kako je računovodstveni servis često jako zauzet lovljenjem rokova te interpretacijama propisa koji se iz tjedna u tjedan mijenjaju, i iako je presretan sa svojim novim klijentom taj servis ponekad ne stigne u očekivanom periodu odgovoriti klijentu, bilo pismeno bilo usmeno.

Što bi mogli iz svega ovoga izvući?

Greške se dešavaju, prije svega! Koliko god se trudila i jedna i druga strana do problema će doći! Ne treba prihvaćati očite znakove nepoštovanja, neodgovornosti, nemara i neznanja, dok s druge strane treba imati sluha za drugu stranu jer svi smo mi ljudi koji se borimo za svoje mjesto pod suncem pa često ni sami ne znamo koliko je zapravo teško onoj drugoj strani.  Nije stvar da li do grešaka dolazi već kako i jedna i druga strana reagira na situaciju!

Iskreno se nadamo da ste itekako zadovoljni svojim odabirom računovodstvenog servisa, a ovim člankom nastojali smo pomiriti te dvije strane, ta dva svijeta koji jedni bez drugih ne mogu, a tako često jedni druge ne razumiju. Nije stvar niti u cijeni, niti u lepezi usluga, stvar je kako se vi osjećate! Ako ste sretni ne mijenjajte situaciju, a ako pak niste sretni danas zaista na svakom koraku ima računovodstvenih servisa od kojih ćete sigurno naići na barem jedan koji će vas u svakom pogledu zadovoljavati, pa prema tome trk kod njih!